Ordu’nun Ünye ilçesi Şehit Gökhan Demir İlkokulu'nda öğrenim gören otizmli 6 yaşındaki çocuğa okul yönetimi tarafından aylarca mobbing uygulandı, ardından fiziki olarak dökülen başka bir okula sürgüne gönderildi.
"Bu okul eğitim için uygun değil"
Engelliler Gününde devam eden bu haksızlığın sona erdirilmesini isteyen ve bir öğretmen ile bir okul müdürünün isteğiyle 6 yaşındaki oğlunun okuldan okula sürgün edilmesini kabul edemediğini belirten anne Çakır, yetkililerden yardım istedi. Samsun’da kurulan Engelliler Medya ve İletişim Derneğine gelerek yaşadığı haksızlığı dile getiren hafif otizmli Kartal Deniz’in annesi Ulviye Çakır ve avukatı İrfan Demir; Dernek Başkanı Recep Çağlayan Güner’e başına gelenleri anlatarak dert yandı. Oğlunun sürgün edildiği Şehit Gökhan Demir İlkokulunun mevcut haliyle sağlıklı bir eğitim kurumu değildir. Okul fiziki yapısıyla, donatılarıyla, görüntü itibarıyla çağdışı bir yerdir. Bu okul Ünye’de engelli çocuklara nasıl bakıldığının, nasıl davranıldığının adeta bir göstergesidir.
Anne Çakır yaşadıklarını şöyle anlattı
“6 yaşında hafif otizm tanı ve raporu bulunan oğlumu öğrenime devam ettiği okulda öğretmen ve bazı yöneticiler istemiyor. Oysa oğlum Kartal Deniz, okul öncesinde alması gereken eğitimlerin tamamını aldı. Öğretmen ve eğitmenlerin gözlemlerine göre Kartal Deniz, büyük aşama kaydetti. Bu yıl Haziran 2024'te Ünye Rehberlik ve Araştırma Merkezi oğlum hakkında "Eğitici Değerlendirme ve Tanıma" Raporu düzenledi ve bu rapora göre Kartal Deniz'in ilköğretim okuluna “Kaynaştırma” öğrencisi olarak başlatılmasına karar verildi. Ancak aynı kurul 6 ay sonra, Ekim 2024’de tekrar "Eğitsel Değerlendirme ve Tanılama" testinin iptalini istedi. Testten 2 gün sonra da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İlçe Özel Eğitim Hizmetleri kuruluşu tarafından oğlum apar topar Şehit Gökhan Demir İlkokulu'na adeta sürgün edildi. Haziran’dan Ekim ayına kadar geçen sürede kurulun kararını değiştirecek hangi olumlu bir gelişme yaşanmamıştır. Bunu birilerinin açıklaması gerekir. Kurul kararına karşı yaptığımız itirazla "Bir başka kurul tarafından inceleme talebi” istediysek de bu konu dikkate alınmamıştır.”
“Burası Nazi Almanya’sı mı?”
“Ünye Rehberlik ve Araştırma Merkezi, Ekim ayında yapılan değerlendirmenin İnönü İlköğretim Okulu tarafından istendiğini bildirmiş. Oysa okulun bu inceleme talebi okul açıldıktan sonra 1 ay içerisinde yapılmalıydı. Yasal süre bitmesine rağmen değerlendirme yapılmıştır. Bu yasal değildir. Sonuç olarak oğluma ve bana psikolojik şiddet uygulanmıştır. Ünye İnönü İlköğretim Okulu adeta Nazi Almanya’sında uygulanan “saf ırk projesi” uygulamak suretiyle oğlumu engelinden ötürü aşağılık bir yaratık olarak görmüş ve Ünye Rehberlik ve araştırma Merkezi’ni de bu amaç için kullanmıştır. Çünkü aynı okul Kartal Deniz'i anaokuluna da başladığında da aşağılamış, görevleri olan eğitimi vermekten kaçınmıştır.”
“Bu okulu biz seçmedik”
“Bu okulu biz seçmedik. İkametgah kaydı gereğince oğlumun kaydı bu okula yapıldı. Ben çocuğumun bir başka okula kaynaştırma öğrencisi olarak devamına rıza gösteriyorum. Zira saf ırk isteyen, psikolojik şiddet uygulayan, aşağılayan eğitim sürecini zaten istemiyordum. Öğretmenlik mesleğini hakkıyla yapan, aldığı maaşı hak eden, öğretmenlerin eğitim verdiği bir okulda oğluma eğitim talep ediyorum. Mağduriyetimizle ilgili avukatımla birlikte yasal haklarımızı da sonuna kadar kullanacağız. Bizim başımıza gelenler başka ailelerin başına gelmesin.”
Engelsiz Medya
.